Váradi György

Váradi György

Mi gépésznek születtünk. Édesapám 40 évet dolgozott klíma-, és légtechnikai kivitelezésben, ikerbátyám épületgépész szakközépiskolát végzett, én a főiskolán csatlakoztam a családi hagyomány vonalához. Együtt jártunk ugyanarra a karra, én 1983-ban végeztem.

Első diplomámat Pécsett, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szereztem épületgépész tagozaton.

A műszaki vonal mellett mindig is kerestem a pluszt, így a második diplomámat a Külkereskedelmi Főiskola áruforgalmi szakán szereztem 3 évvel az első után. Közben a katonaságon is túlestem, ami egy rajzolói állásban testesült meg az MN ÉPTI-ben (Magyar Néphadsereg Építestervezési Intézete). Így mondhatom, hogy célzottan haladtam a műszaki termékek importja és nagykereskedelme irányába.

Nem tudom osztani a régi rémhírt, mely szerint a Rigó utcában mindenkit elkaszáltak a nyelvvizsgán. Én elsőre átmentem, így 2 középfokú nyelvvizsgán van, igaz mindkettő angolból. Egy általános a félelmetes Rigó utcából, egy a Külker Főiskoláról, ami szakosított kereskedelmi középfok.

Ennyi nyelvtudással és diplomával, 1988 körül ideje volt végre külföldön is szerezni némi tapasztalatot. Még a szocialista érában indultam Amerikába, ahol 3 hónapos szerződésem volt egy kempingben karbantartói munkára. A kinttartózkodás közel 3 évig tartott. Itt kezdtem a gépészeten belül a klíma felé szakosodni. Segédmunkás lettem egy klíma karbantartó-, javító-, telepítő cégnél. Igaz a gépekhez inkább kívülről értettem mint belülről (tervezők a gépeket betervezik, de a belső működésük nekik közömbös, míg a javító nem a rendszert vizsgálja, hanem a gép belsejét) és ezért szükséges volt elvégezni a szerelő-javító tanfolyamot. A 4 négy nagy amerikai hűtős márkanév egyike a Carrier. Én a Carrier kaliforniai gyárának oktatóbázisán végeztem el a szerviz technikus I. tanfolyamot 1990 február2-án. Innentől kezdve meghibásodott klímaberendezéseket javítottam Kalifornia tetőin. Később a MGM mozifilm gyártó cégnél lettem karbantartó.

1991-ben tértem haza. Egy kisvállalkozást indítottunk testvéremmel, amiből úgy tűnt, hogy nem fogunk tudni megélni ezért ideiglenesen elhelyezkedtem az azóta világhírűvé vált Graphisoft építészeti szoftverfejlesztő cégnél. Bojár Gábor kezei alatt tanulhattam. Feladatom a disztribútorhálózat fejlesztése volt az Izrael – Japán – Új-Zéland háromszögben. Ez a tapasztalat is értékes segítség volt a Columbus nagykereskedelmi tevékenységének felépítéséhez.

Ebben az időszakban vált világossá számomra, hogy a távol-keleti régióban a kis teljesítményű, úgynevezett (és azóta nálunk is elterjedt) „oldalfali split klíma” óriási üzlet. Magyarországon ebben az időben német ér osztrák cégek építettek ki leányvállalatokat, disztribúciót a Panasonic és a Toshiba termékekre, illetve az LG indulgatott akkoriban még Goldstar névvel. (Bizony, akkor még nem LG-nek hívták.)

Az volt a tapasztalatom, hogy a nyugati országokban a magasabb életszínvonal miatt magasabb árakat adnak a gyárak, tehát ők drágán vásárolnak. Erre tesz valamit az ottani képviselet és így ezek a termékek „aranyárban” érnek ide. Elérkezett az idő, hogy a magyar piacon is megjelenjen egy cég, amely közvetlenül a gyárakból a magyar piacra szállít terméket. Céljaim között szerepelt a magyar piacra kifejlesztendő egyedi specifikáció, esetleg egyedi funkció vagy design és márkanév bevezetése. Ehhez ki kellett lépnem a meglévő kis cégünkből és megalapítottam a Columbus Kft-t.

„Minden újat felfedezni, minden jót hasznosítani, reális áron.” Ezzel a szlogennel indultam el. A gyáraknak egy új világ felfedezését ígértem, a kelet-európai régió egy kis országát. Ide pedig a nagyvilág kincseit akartam importálni jó áron!

Összeállt a kép és a háttér: épületgépész diploma+külkereskedelmi diploma+angol nyelvtudás+klímajavító technikusi tanfolyam+távol-keleti kereskedelmi tapasztalat+disztribúciós hálózat kiépítésében szerzett tapasztalat= importáljunk gyárakból slpit klímát és szervezzünk magyarországi disztribúciót. Egy lehetőleg egyedi, a többi országban lévő és a többi márkanéven futó klímától eltérő és felfelé eltérő, erősebb, jobb terméket kínálva a piacnak, de még mindig jó áron.

A cégvezetéshez elengedhetetlennek tűntek pénzügyi ismeretek is, ezért elvégeztem 3 szemesztert a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán is. Ha pénzügyes nem is lettem, de valamelyest értem amit a pénzügyes kollégák mondanak.

Az első egy-két év sikere után a Columbus Kft. volt az első cég, amely kínai gyárból közvetlenül kezdett importálni.

A Columbus volt az első cég, amely a gyári alapspecifikációtól eltérően magasabb minőségű, illetve jobban felszerelt klímákat importált.

A Columbus volt az első és egyetlen cég, amely egy teljes split klíma palettát tudott felmutatni 2 – 6,5 kW között, on-off és inverter műszaki szinten is azonos beltéri dizájnnal szingli és multi kivitelben!

21 éve dolgozunk ebben a szellemiségben és ezen elgondolás alapján.